preskoči na sadržaj

Prva riječka hrvatska gimnazija

 > Naslovnica
Vijesti

Schools Innovation Labs (SiLab)

Autor: AMIRA Mahmutović Redžić, 3. 6. 2020.

Naša škola je glavni koordinator Erasmus+ KA2 projekta Schools Innovation Labs (SiLab). Projekta o kojem ćete sigurno još čuti. Možda vas samo ime projekta asocira na nekakve laboratorije, STEM i slično? Nije riječ o tome. Ni blizu!

Koncept iLaba je prvotno krenuo u poslovnim tvrtkama gdje su poslodavci došli na ideju da uredi ne moraju biti tmurna mjesta koja guše kreativnost radnika, već su se počeli uređivati prostori s određenom temom, neobičnog oblika, s uvijek dostupnom tehnologijom, prostorima za opuštanje, meditaciju i tome slično, a to je vodilo i do promjene načina rada. Radnik je morao postati aktivan dio radnog procesa, kreativan i s inovativnim idejama. Ako ste ikada vidjeli kako je to raditi u velikim IT firmama dobit ćete osnovni dojam.

U Europi je nekoliko škola već uspješno implementiralo taj koncept, a zahvaljujući ovom projektu to će biti omogućeno i našoj školi. Prvi korak je bio upoznati metode rada koje potiču inovacije i kreativnost što je ujedno i naziv radionice za nastavnike koja se u veljači održala u Grčkoj, u gradiću Katerini. Radionice su bile sadržajne i poticajne  s naglaskom na razvijanje kreativnosti kod učenika, pravilnom primjenjivanju mentalnih mapa, strategijama provođenja oluje ideja, upotrebi digitalnih alata i raznim načinima na koje se mogu primijeniti. Naravno, ono što najviše ostaje nakon ovakvih susreta je pobliže upoznavanje kolega partnera iz Bugarske, Italije, Grčke, Mađarske i Portugala koji zajedno s nama sudjeluju u ovom jedinstvenom projektu i zajedničkim naporima se trude učiniti nastavu zanimljivijom i primjenjivijom u stvarnom životu.

Jedna od ciljeva je uređenje učionice u školi u skladu s načelima iLab koncepta, upoznavanje sa softwareom koji ćemo primjenjivati u nastavi, a izrađuju ga partneri iz Mađarske, a nakon toga slijedi nam implementacija SiLaba u redovnu nastavu, razmjena s učenicima u Portugalu i veliki Festival inovacija kod nas u Rijeci u lipnju sljedeće godine!

Nadamo se da ćete se uključiti, sudjelovati i pomoći nam u našim naporima da i u školi dobijemo ugodan kutak u kojem ćete u opuštenoj atmosferi, uz uspješno vodstvo nastavnika konačno osloboditi vlastitu kreativnost i uspjeti razviti svoje potencijale u potpunosti.

 

Vaš SiLab tim - Jane Sclaunich, voditeljica i koordinatorica projekta i nastavnice Laura Angelovski, Dora Božanić Malić, Anita Jokić, Nina Šepić
Tražilica
Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Projekt zavičajnost
STEM INTERAKTIV PRHG

       

 

 

Anketa
Mobitel najčešće koristim za:


Korisni linkoviArhiva dokumenata
CMS za škole logo
Prva riječka hrvatska gimnazija / Frana Kurelca 1, HR-51000 Rijeka / www.gimnazija-prva-hrvatska-ri.skole.hr / u1.rihrgim@prhg.hr
preskoči na navigaciju