preskoči na sadržaj

Prva riječka hrvatska gimnazija

 > Naslovnica
Vijesti

Petra i Lucijan – prvi srednjoškolci na Ča-čitalnici

Autor: Sandra Vidović, 5. 10. 2019.

Petra Jurčić i Lucijan Mofardin, učenici 2.d razreda naše škole, prvi su srednjoškolci koji su nastupili na Ča-čitalnici u Kastvu, natjecanju u interpretativnom čitanju čakavske proze. Petra je čitala tekst „Naprak sako trubilo čita“ Cvjetane Miletić, a Lucijan „Teško mužu kad ga leta stisnu“ Ive Žica Klačića.  Publika koja je posve ispunila Vijećnicu Grada Kastva razveselila se mladim snagama ove manifestacije a njihovu odličnu izvedbu nagradila dugim aplauzom.

Više puta tijekom večeri Dragica Stanić, predsjednica Udruge čakavski senjali, organizatora natjecanja, izrazila je zadovoljstvo što su se konačno Ča-čitalnici pridružili i srednjoškolci.

   Doista, razloga za brigu ima. Četvrto po redu natjecanje  odvijalo se u dva dana. U petak su se natjecali učenici osnovnih škola, njih 68. U subotu su čitali stariji od 15 godina, ali u toj kategoriji samo su Petra i Lucijan nastupili kao predstavnici srednjoškolaca. Stoga su s pravom organizatori natjecanja bili zabrinuti za očuvanje čakavskoga jezika i čakavskog identiteta. Nadamo se da će sljedeće godine biti još mladih koji će pokazati da nisu zaboravili svoj jezik, da njime i dalje misle, pišu i govore i tako čuvaju ovaj važan dio svoga kulturnog identiteta.

     Stručni žiri najboljim je čitačem proglasio Luku Vadnova iz Vrbničkog kulturnog društva Frankopan koji je čitao „Niškoristi od čovika“, preradu ulomka Moliereova „Mizantropa“. Nagradu za tekst koji je najbolje odgovorio na ovogodišnju temu – On dobila je Nadija Rubeša za  „Delikateh 16“.  Nagrada publike pripala je Bojani  Kancijanić  iz Udruge penzionera Matulji za tekst „Zvonećan i bukaleta“.

   Bilo je i lijepo i korisno čuti crtice, sjećanja, šale o kojima ljudi pišu i drugima s ponosom  govore na svom domaćem zajiku.

                                                                                                Nataša Kuzmar Colnar
Tražilica
Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Projekt zavičajnost
STEM INTERAKTIV PRHG

       

 

 

Anketa
Mobitel najčešće koristim za:


Korisni linkoviArhiva dokumenata
CMS za škole logo
Prva riječka hrvatska gimnazija / Frana Kurelca 1, HR-51000 Rijeka / www.gimnazija-prva-hrvatska-ri.skole.hr / u1.rihrgim@prhg.hr
preskoči na navigaciju